24/24 bereikbaar op 055/49 90 12

Uitvaart

Als u met een verlies wordt geconfronteerd, hebt u nood aan iemand die u kunt vertrouwen, iemand die naar u luistert, die u helpt bij het maken van keuzes, bij het vervullen van de officiële verplichtingen, bij het verzorgen van het afscheid dat voor iedereen een persoonlijk gebeuren moet zijn. Wij staan u graag bij.

 

Regeling van het afscheid

Wanneer u ons op de hoogte hebt gebracht van het overlijden van een dierbare, wordt hij of zij door ons overgebracht naar het funerarium in Beerlegem. Daarbij spreken wij af om de uitvaartplechtigheid in al haar aspecten, zowel administratief als ceremonieel, door te praten en voor te bereiden.

Indien er een wilsbeschikking voor handen is, zal de wens van de overledene uitgevoerd worden. Is er geen wilsbeschikking dan zijn het de nabestaanden die beslissen over de uitvaart: waar, wanneer en op welke wijze de uitvaart zal plaatsvinden. Als uitvaartverzorger reiken wij alleen maar keuzes, mogelijkheden, voor -en nadelen van keuzes aan.

 

 

Opbaring

Indien u dit wenst wordt uw dierbare door ons in het funerarium opgebaard. Daarvoor bezorgt u ons de gewenste kledij en eventueel bril, juwelen, ... die de overledene moet dragen. Bril en juwelen worden achteraf aan de familie terug bezorgd. 

Een begrafenis of crematie

Bij begrafenis bestaan er volgende mogelijkheden:

- Grond met concessie: de grond wordt aangekocht maar in diverse gemeenten, verschilt dit van jaren, prijs, inwoner of niet- inwoner.

- Grond zonder concessie: de grond wordt niet aangekocht en is gratis voor inwoners maar kan ook verschillen in gemeenten wat betreft het aantal jaren. 

 

Bij een crematie bestaan er volgende mogelijkheden:

  1. De as wordt verstrooid
    De as kan verstrooid worden op het strooiveld van het crematorium of van een begraafplaats. Ook verstrooiing van de as in de Belgische territoriale zee behoort tot de mogelijkheden. Het verstrooien van de as op een andere plaats is geoorloofd, echter op de uitdrukkelijke voorwaarde dat de eigenaar van de grond of het water daarvoor toestemming heeft gegeven. 
  2. De as wordt bijgezet
    Wie graag een plaats wil hebben om naar toe te gaan, kan kiezen voor het bewaren van de as in een urn. De urn kan worden bijgezet in het columbarium van het crematorium of de begraafplaats, of in een urnengraf. Ook is bijzetting mogelijk in of op een bestaand graf, mits toelating van de gemeente. 
  3. De as wordt  thuis bewaard

    Eventueel kunt u ook een klein deel van de as bewaren in een kunstvoorwerp dat niet als urn herkenbaar is, of in een sieraad.